Niklas Widell, ordförande i Vinterstadens skoterförening, tycker inte att Kiruna lever upp till namnet Vinterstaden. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Vinterstadens skoterförening kräver mer pengar till Kirunas skoterleder

Det blir svårare att transportera sig
1:24 min

Skotersäsongen är i fortfarande full gång, inte minst i Kiruna där snön ligger djup. Men det satsas för lite på kommunens skoterleder, tycker Vinterstadens skoterförening.

– För den enskilda åkaren så märker man det dåliga underhållet genom att det blir svårare att transportera sig. Många väljer att hålla sig utanför lederna och det är en utveckling som man kanske inte vill se från alla parter. Vi verkar ju för friheten att färdas på skoter, men under ansvar och ordnande förhållanden. Och det innebär att vi måste ha fungerande leder och där brister det idag, säger Niklas Widell som är ordförande i Vinterstadens skoterförening.

Den här vintern satsar Kiruna kommun ungefär en halv miljon kronor på att pista 85 mil skoterleder. Det är för lite, tycker Niklas Widell.

– En realistisk bedömning, som vi gör, är att det krävs tre miljoner per år för att hålla en acceptabel nivå. Så det finns en enorm skillnad däremellan. Då ska man komma ihåg att Kiruna vill kalla sig vinterstad, säger han.

Siv Gunillasson är socialdemokratisk ordförande i fritids- och kulturnämnden.

– Vi har för lite pengar till skoterleder, ungefär hälften av det vi skulle behöva, säger hon.

Varför är det så?

– Det är de pengar vi har fått från fullmäktige. Så den sista mars pistade vi sista omgången för i år, säger Siv Gunillasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".