Utvidgade strandskyddet ses över i Norrbotten

"Då kan det få någon slags negativ effekt på området man vill bevara"
1:25 min

Nu ska det utvidgade strandskyddet ses över i Norrbotten. På uppdrag av regeringen ska Länsstyrelsen i Norrbotten se över de 400 platser som idag har ett utvidgat strandskydd på upp till 300 meter. Det vanliga strandskyddet är 100 meter och ingår inte i översynen.

En remiss har skickats till fyra kommuner i länet; Haparanda, Övertorneå, Kalix och Luleå. Där föreslås omkring hälften av de områden som idag har utvidgat strandskydd få behålla det, medan det utvidgades strandskyddet i andra fall hävs. Dessutom föreslår Länsstyrelsen i vissa fall helt nya områden med utvidgat strandskydd i de olika kommunerna.

Besluten om utvidgat strandskydd är många gånger gamla. I många fall från 50- och 60-talen och nu vill regeringen ha en översyn i hela landet. Den ska vara klar innan årets slut.

Handläggare Mats Williamsson på Länsstyrelsens naturvårdsenhet förklarar varför vissa stränder kan behöva ett utvidgat strandskydd:

– Det är platser där vi tycker att djur- och växtliv respektive friluftslivet behöver större skydd än det generella på 100 meter. Det kan vara upp till 300 meter men är inte alltid det, ibland upp till 200 meter också, säger han.

Vad kan de 200 meterna spela för roll?

– Det kan ha betydelse om det till exempel blir bebyggelse precis ovanför gränsen, så kan det få en slags negativ effekt på det område som man vill bevara, säger Mats Williamsson.

Genom att studera kartor och efter att ha besökt vissa av de områden som omfattas av utvidgat strandskydd, är en första remissomgång till fyra kommuner klar. Det handlar om sammanlagt 374 områden i de fyra kommunerna tillsammans, återstår att gå igenom resterande områden i övriga kommuner.

Som ett exempel på ett område där Länsstyrelsen vill häva det utvidgade strandskyddet nämner Mats Williamsson Kvarnträsket i Luleå.

– Det ligger under bullermattan till flygplatsen och det generella strandskyddet är tillräckligt för de stränder som finns där, menar Mats Williamsson.

De kommuner som fått remissen har ännu inte formellt tagit ställning till förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".