1 av 3
Daniel Zotterman är kursansvarig. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio
2 av 3
Maarit Kylmäma studerande sjuksköterska. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio
3 av 3
En pacemaker. Foto: Michael Conroy/Scanpix
Luleå

LTU och Sunderby sjukhus i samarbete för bättre vård för hjärtsjuka

"Det är ju faktiskt ganska krävande och inte det lättaste att lära sig på en utbildning"
1:33 min

För att lösa problemet med långa väntetider för patienter som är i behov av pacemaker ska Sunderby sjukhus öppna en ny operationssal. De har även startat en ny utbildning som förhoppningsvis kan förbättra vården för patienter med hjärtproblem.

Daniel Zotterman, operationssjuksköterska och kursansvarig, tycker att det är väldigt intressant att få bygga upp en ny utbildning.

- Det är inte det lättaste att lära sig, det kommer att bli en utmaning. Säger Daniel Zotterman.

Mycket av utbildningen innebär att sjuksköterskorna ska bli experter på att arbeta sterilt i en operationsmiljö och patientsäkerheten är det absolut viktigaste.

Det är svårt att säga exakt när sjuksköterskorna beräknas vara klara med utbildningen och redo att arbeta som assistenter vid pacemakeroperationer.

- När som helst kan en patient med hjärtinfarkt komma in, och då måste vi vara på plats inom 30 minuter. Eftersom sjukhuset är öppet alla dagar i veckan, alla timmar om dygnet, kan vi inte ta en hel dag till utbildning. Det kommer att krävas en hel del av oss under den här kursen, säger Marit Kylmäma, en av de studerande sjuksköterskorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".