Vem ska avgöra om den demente är varaktigt beslutsoförmögen, undrar Hans Nyberg, socialchef på Älvsbyns kommun. Foto:Henrik Montgomery / SCANPIX

Älvsbyn överklagar Datainspektionens kritik

"Det är alltför otydligt"
1:27 min

Älvsbyns kommun fick kritik av Datainspektionen för att man registrerade medicinska uppgifter om demenssjuka som saknar egen beslutsförmåga. Men lagstiftningen är inte glasklar tycker kommunen vill ta frågan till förvaltingsdomstolen.

Det kan vara olagligt att registrera medicinska uppgifter om dementa personer som inte själva har beslutsförmåga att godkänna registreringen. Den kritiken fick Älvsbyns kommun av Datainspektionen förra månaden. Men kommunen väljer nu alltså att överklaga beslutet.

– Även om jag är demenssjuk så kan jag absolut förstå information jag får. Sedan kan det variera, beroende på var i demensen jag är, men att jag inte ska kunna bedömda det tillsammans med en anhörig känns lite förenklat, säger socialchefen Hans Nyberg.


I de flesta fallen borde det 
räcka med att anhöriga tillsammans med den demenssjuke ska få avgöra om personen ska vara med i ett register eller inte, tycker Hans Nyberg.

Som det ser ut i dag säger lagen nej till att närstående ska få avgöra det och att beslutet istället ska tas av en legal ställföreträdare när det gäller personer som är varaktigt beslutsoförmögna.

Men vem som är varaktigt beslutsoförmögen enligt lagen, är inte glasklart, enligt Hans Nyberg.

– Dessutom undrar vi vem i våran verksamhet som ska kunna bedöma om man är varaktigt beslutsoförmögen eller inte. Jag tycker det är alltför otydligt som det är skrivet nu, säger han.


Älvsbyn var en av tre kommuner i landet som granskades av Datainspektionen. Och båda parterna tror att det finns fler kommuner som registrerar på samma sett.
Och i och med kritiken så upphörde registreringen i Älvsbyn, vilket nu istället kan försämra vårdkvalitéen tror Hans Nyberg. Så nu hoppas han att de ska få frågorna utredda i förvaltningsdomstolen.

– Det finns skäl för att få den här frågan lyft till domstol så att man ska kunna få ett beslut om en registrering är otillåten eller inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".