1 av 2
2 av 2
Karl Petersen (S) kommunalråd i Luleå.

Petersen kritisk till länsstyrelsens förslag på utvidgat strandskydd

Karl Petersen kritisk till utvidgat strandskydd
1:14 min

Luleås kommunstyrelse kommer att säga nej till länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd.

Enligt en remiss från länsstyrelsen i Norrbotten, så skulle närmare hälften av kommunens 120 områden få behålla ett utvidgat strandskydd.

Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) nämner två skäl till att kommunstyrelsen kommer att säga nej på sitt sammanträde den 15 april:

– I huvudsak handlar det om att vi inte har haft någon dialog. För det andra så finns det områden som man inte alls behöver skydda därför att de inte har något värde för djur- växt- eller friluftsliv, säger Karl Petersen.

120 områden i Luleå kommun har utvidgat strandskydd idag, upp till 300 meter istället för det generella strandskyddet på 100 meter. Länsstyrelsen vill lägga till tre nya områden, så att 56 områden skulle ha utvidgat strandskydd i framtiden. Men man vill också ta bort det utvidgade strandskyddet för 51 områden. Karl Petersen är ändå kritisk.

– Det är ju som det heter på papperet. Men när vi ser på förslaget från länsstyrelsen så har vi ju en karta över hela skärgården och kustområdet. Där är det ingen tvekan om att strandskyddet utvidgas generellt och det vänder vi oss emot. Det är därför vi efterlyser en samrådan, säger kommunalrådet Karl Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".