Utsikt över Skurholmsfjärden, Luleå skärgård, från höghusen på Lulsundsberget. Foto: Sven Nordström/Sveriges Radio.

Skärgårdsföreningen i Luleå sågar länsstyrelsens utvidgade strandskydd

1:40 min

Skärgårdsföreningen i Luleå är liksom kommunen kritisk till Länsstyrelsens förslag på vilka områden som ska få utvidgat strandskydd på upp till 300 meter.

Herbert Öqvist som är bosatt på Långön, är före detta ordförande och numera informationsansvarig i Luleås skärgårdsförening.

– Vi är väldigt emot det här. Dels strider det mot kommunens strategi för framtiden. Och de anger inte något skäl för att det ska rädda arter eller vara miljövänligt, det är bara bullshit, säger Herbert Öqvist.

Han bor på Långön i Luleå skärgård och har varit ordförande i Skärgårdsföreningen i nio år, men är nu informationsansvarig. Han skräder inte orden och menar att Länsstyrelsens förslag krockar med Luleå kommuns vision om en levande skärgård där fler ska få bygga och bo i framtiden.

– Det är ytterst trist att miljöavdelningen och de som jobbar där på Länsstyrelsen blir kallade för miljötalibaner, det är skittråkigt men de kanske har sig själva att skylla för vi förstår inte varför man ska utöka det här strandskyddet. Vi har 100 meter idag och kanske borde det tvärtom minskas i stället.

Så du vill inte ha utvidgat strandskydd någonstans i skärgården?

– Nej.

Men är det inte bra för att skydda miljön och det unika djur- och växtlivet i skärgården?

– Närmast stranden kan finnas arter av olika slag, som är väl värda att bevara. Men far man upp 300 meter kan man lika gärna ta 600 meter och då är det lika bra att vi gör ett naturskyddsområde av hela skärgården, anser Herbert Öqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista