1 av 2
Gunnar Thålin, vd för Galären. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio
2 av 2
Luleås stadsbyggnadschef Anders Dalstål.Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Byggstart för trygghetsboenden i Luleå

1:40 min

Till sommaren väntas byggandet av två av länets första trygghetsboenden komma igång – en boendeform för äldre över 70 år och som väntas öka stort i landet under de kommande åren.

Både bostadbolaget Lulebo och fastighetsbolaget Galären ligger klara i startgroparna i Luleå.

– Den första vi startar är ju Rödkallen på Örnäset. Och den startar vi i juni, säger Anders Sandberg, vd på det kommunala bostadsbolaget Lulebo.

– Idag på ett så här stort projekt är byggtiden 18 månader. Och vi räknar med att komma igång i sommar, säger Gunnar Thålin, vd för fastighetsbolaget Galären i Luleå.

Trygghetsboenden är helt enkelt vanliga hyresrätter som är till för de över 70 år och som har behov av en bättre standard – till exempel större toaletter, värmevakt för köksspisen och bredare dörrposter. Det handlar om ett boende som håller på sikt för äldre och där även möjlighet till ordnad social gemenskap ska finnas.

Det är den statliga äldreboendedelegationen som för flera år sedan kommit fram till att boendefrågan för äldre är en ödesfråga. Bygger man inte om eller bygger nytt kommer vårdbehovet att öka markant. Antalet ålderpensionärer ökar i landet i stort med 50 procent inom mindre än 30 år – och än mer här i Norrbotten.

Luleå kommun är en av få kommuner som redan nu kartlagt och räknat vad som skulle behövas byggas, stadsdel för stadsdel. Vinsten är att vård- och omsorgsnotan skulle sjunka drastiskt på bara några år om tillräckligt med sådana här lägenheter kommer till stånd och de äldre alltså till stor del kan klara sig själva i bättre anpassade lägenheter.

– Om vi inte gör någonting utan fortsätter som idag och förlitar oss på vård- och omsorgsboenden, så måste vi kraftigt utöka antalet vård- och omsorgsboenden. Och kostnadsökningen fram till 2020 blir då ungefär en miljard. Men om vi inför trygghetsboenden kan vi spara 80 procent av den kostnaden, förklarar Luleås stadsbyggnadschef Anders Dalstål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista