Thomas Rolén ansvarar för utredningen om den nya polismyndigheten. Och han besökte trygghetskonferensen i Luleå i dag. Han är tjänstledig från sitt arbete som kammarrättspresident i Stockholm. Foto: David Carr/Sveriges Radio.

Polismyndigheten Norrbotten upphör snart

1:52 min

Alla landets 21 polismyndigheter och rikspolisstyrelsen ska slås ihop till en enda myndighet den 1 januari 2015. Just nu reser Thomas Rolén, som ansvarar för utredningen, runt i landet för att ta in synpunkter. Och i dag besökte han Norrbotten.

– Länen kommer upphöra, det är hela poängen. De 21 länen plus rikspolisstyrelsen kommer att upphöra som egna myndigheter och Sveriges polis blir då en myndighet, säger han.

Det är för att bli effektivare som regeringen vill slå ihop landets polismyndigheter. Förhoppningen är att det till exempel ska bli enklare att dela information med varandra och fördela resurser, utan att hindras av länsgränserna.


För brottsligheten håller sig inte alltid till bara ett län och därför tycker regeringen att det viktigt för polisen att vara flexibel. Men det är ett stort projekt att ro i hamn, berättar Thomas Rolén.
– Alla har sin egen IT och egna HR-avdelningar. Så om det ska samlas till till en myndighet så måste man samordna det här och se att det fungerar. Och det är det vi kallar olika säkerställande processer. Vi måste ju vara säkra på att medarbetare får lön i januari 2015 också.


Det kommer att bli sju regioner, där Norrbotten blir en del av region Nord tillsammans med de tre andra nordligaste länen.
Det här blir den största omorganistionen för polisen sen den blev statlig på 60-talet. Och med riktigt hårt arbete så kommer allt vara klart 2015, berättar Thomas Rolén.

Nu är man i den andra fasen i projektet som går ut på att resa runt i landet för att ta in synpunkter på sammanslagningen, så det är i nuläget oklart hur det kommer påverka Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista