1 av 2
Niklas Nordström kandiderar nu till att bli vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
2 av 2
Niklas Nordström i sessionssalen i Luleå Stadshus, där den formella tillkännagivningen av hans kandidatur hölls. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
LULEÅ

S-fackklubbarna nominerar Niklas Nordström

"Man kan inte ha synpunkter på ens jobb"
5:03 min

S-fackklubbarna har gemensamt nominerat Niklas Nordström till vice ordförande i kommunstyrelsen i Luleå tillsammans med Yvonne Stålnacke, efter att Karl Petersen tackar för sig.

Igår skedde den formella bekräftelsen till hans kandiatur i stadshuset Luleå. Niklas Nordström var på plats och fick frågan hur Luleåborna kommer märka av hans politik om han blir vald.
– Jag kommer att vara väldigt aktiv i att söka samarbeten både med föreningar och företag för att se till vi får fler jobb, idéer och projekt som kan utveckla stan, sa Niklas Nordström.

Han är känd som en politiker som vurmar för ett starkt näringsliv, och av vissa klassas han som en socialdemokrat som lutar åt höger. Men själv tycker Nordström inte alls att en socialdemokratisk politik utesluter att man har ett välutvecklat näringsliv, och tvärtom säger han att det är just det som socialdemokratin ska jobba för. Alltså ett välutvecklat näringsliv som genererar skattepengar åt kommunen. Pengar som sedan hamnar i det offentliga.

Tidigare har Nordström bland annat varit ordförande i Socialdemokratiska ungdomsförbundet, och också kanditerat till ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten 1999. Men det valet förlorade Nordström till dåvarande näringsministern Björn Rosengren.

Och efter förlusten togs han emot med öppna armar i Nacka utanför Stockholm. Där blev oppositionsråd - i kommunen där moderaterna länge har varit en politisk majoritet. Det har gett honom en del lärdomar, säger han.
– Dels erfarenheten av att ha jobbat i en kompakt moderat miljö, där fokuset har varit på låga skatter och inte på servicen till medborgarna. Det andra är samhällsplaneringen, säger Niklas Nordström.

Men det har också stormat kring Niklas Nordström tidigare och han har haft partikamrater som har velat utesluta honom. För under en längre tid har han jobbat på PR-byrån Prime. Och 2010 publicerade Aftonbladet en artikel som skapade stor uppståndelse. Enligt uppgifter som läckt till tidningen så hade arbetsgivareföreningen Svenskt Näringsliv betalat PR-byrån över fyra miljoner för att påverka och styra socialdemokraterna till att bli mer tillväxtvänliga.
Och en av de utpekade konsulterna var Niklas Nordström.

Men själv förnekade Nordström att hans åsikter var till salu, och sa då att han inte skämdes för att vilja stärka kontakterna mellan socialdemokratin och näringslivet.
– Jag som konsult har ju haft en massa kunder både i näringslivet och i idella sektorna. Det blev ju ingenting av de diskussionerna för alla begriper att man inte kan ha synpunkter på vad en människa jobbar med. Då skulle det vara väldigt få som skulle kunna vara medlemmar i ett parti eller aktiva politiker, om man skulle sätta upp en lista på vilka jobb som är okej och inte, säger han.

Och under en samling i stadshuset igår där allmänheten, fackförbund och politiker fanns med, så fick Niklas Nordström också frågan hur det kommer sig att S-fackklubbarna nominerar en politiker som brinner för näringslivet.
– Jag tror det kommer sig av att de är jäkligt smarta, säger Niklas Nordström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".