ÖB till Boden idag

Idag besöker försvarsmaktens överbefälhavare, Håkan Syrén, Boden. Först och främst så är det helikopterflytten från Boden till Malmen i Linköping, som Bodens kommunalråd kommer att ta upp under dagens träff med överbefälhavaren.

Förläggningen av den militära övnings- och testverksamheten till Boden, samt flytten av helikopterskvadronen från Boden till Malmen innebär att cirka 200 jobb försvinner från kommunen. Det hävdar Bodens kommunalråd Olle Lindström (m) och det är det han vill disskutera när han på tisdagen träffar Försvarsmakten överbefälhavare Håkan Syrén.

- Det har visat sig att det blir bara hälften av A9:s verksamhet som kommer att flyttas till Boden. Det innebär att det inte kommer att bli lika många jobb som vi hoppats på. Att dessutom K4 ser ut att bli kvar i Arvidsjaur gör att vi kommer att tappa minst 200 jobb, kanske upp mot 300, säger Olle Lindström.

- Jag har egentligen inga synpunkter på K4. Jag tycker att Arvidsjaur är en bra ort för att utbilda jägarsoldater. Men som det ser ut med besparingar så hade en flytt till Boden varit bra, säger Olle Lindström.

Men kommunalrådet kommer även att ta upp framtidsfrågor. Arvidsjaur har i proppositionen pekats ut som centrum för utländska förbands test- och övningsverksamhet. Där har Olle Lindström en avvikande uppfattning:

- Boden är den bästa platsen för övnings och testverksamhet. Vi har många olika truppslag, det gör det lämpligt att Boden blir centrum för den typen av verksamhet, säger Olle Lindström.