1 av 2
Sjöstrand av Peter Manner, Arvidsjaur.
2 av 2
Bertil Suup. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Norrbotten

Kommunerna sågar förslaget om utvidgat strandskydd

1:26 min

Kalix, Haparanda och Övertorneå kommuner instämmer i Luleå kommuns kritik mot Länsstyrelsens förslag om utvidgat strandskydd i för de fyra kommunerna.

Alla fyra kommuner väntas säga nej till förslaget.

Den översyn som Länsstyrelsens naturvårdsenhet för på uppdrag av regeringen är nu klar för 374 av de 400 områden i Norrbotten som har utvidgat strandskydd på upp till 300 meter.

Förslaget är skickat på remiss till fyra kommuner i länet; Luleå, Kalix, Haparanda och Övertorneå.

Översynen ska vara klar innan årets slut och även andra kommuner väntas få ta ställning till de förändringar som Länstyrelsen vill göra om det utvidgade strandskyddet. Reaktionerna är genomgående negativa hittills.

Haparanda kommun har lagt ut förslaget på kommunens hemsida och annonserat i Haparandabladet, eftersom de efterlyser reaktioner från fastighetsägarna och andra berörda. Planeringschef Göran Wigren i Haparanda säger att Länsstyrelsens förslag inte stämmer med kommunens översiktsplan, att områden där kommunen vill bygga skulle omfattas av utvidgat strandskydd.

– Det är bra att skydda områden, men det finns gott om plats här både för att skydda och exploatera och det är tråkigt om Länsstyrelsen hoppar över det viktiga steget att samråda med de som bor här, sgäer Göran Wigren.

I Kalix är remissen under handläggning, men beslut ska tas på tisdag den 9 april. Bygg - och miljöchefen Elisabet Sandin säger att det lutar åt ett nej. Hon kallar förslaget för otydligt och inte tillräckligt genomarbetat.

I Övertorneå kommun är kritiken från miljö- och byggnadschefen Bertil Suup bitande:

– Det är ju ett fantastiskt dåligt förslag, menar han.

Förslaget redovisar inga skäl till varför vissa områden ska få utvidgat strandskydd, inte heller har några fridlysta arter listats, eller rödlistade arter. Han uttalar sig i egenskap av tjänsteman, men säger att politikerna är av samma uppfattning.

För Övertorneå kommun föreslår Länsstyrelsen fortsatt utvidgat strandskydd på upp till 300 meter för 21 av de idag 51 områdena.

– Vi ser inte behovet av det här, inte här hos oss. Vi är strax under 5000 personer som lever i kommunen och har otroligt mycket strand per invånare. Rörliga friluftslivet går ju inte efter stränderna på något sätt och 80 procent av fisket sker från båt. Så vi ser inte de här behoven, säger miljö- och byggnadschef Bertil Suup.

Är det alls befogat med utvidgat strandskydd för några områden i er kommun tycker du?

– Ja, men där vill jag att man gör en grundlig undersökning av vilka arter som finns där och vilket skydd som behövs, säger Bertil Suup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista