Forsatt bekymmersamt för laxen i våra älvar. Foto: Scanpix.

Nya begräsningar i laxfisket

Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar. Internationella havsforskningsrådet, ICES, varnar också för en försämring av vissa bestånd under kommande år.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår därför ändrade regler för kustfisket efter lax i Östersjön.

Årets svenska kvot för yrkesfiske efter lax i Östersjön är 30 465 laxar, vilket är en minskning med elva procent jämfört med 2012.

Skälet är att många av älvarna - trots att bestånden förbättrats - är långt från målen för hur många laxungar som ska produceras där. Det finns idag ett 20-tal älvar med vildlax kvar i Sverige, framför allt i Norrland. Många av dessa har svaga bestånd och behöver ett starkare skydd. Inte ens de mest produktiva vattendragen i

Bottenviken beräknas med säkerhet nå de mål som bland andra EU satt upp för bestånden av vild lax.

De starkaste bestånden av vildlax finns i dag i Torne älv, Kalix älv och Vindelälven. Exempel på älvar med svaga bestånd är Råneälven, Rickleån, Sävarån, Lögdeälven, Öreälven samt Emån.

Redan i fjol infördes regler för att stärka skyddet för den vilda laxen. HaV beslöt då att fiske med fasta redskap, så kallade laxfällor, fick nyttja 60 procent av kvoten medan fisket med drivlinor fick nyttja 40 procent.

Från och med 1 januari i år förbjöds svenskt fiske efter lax med drivlinor. Anledningen var att det vid fiske i öppet hav inte går att skilja vild lax från älvar med hotade vilda laxbestånd från dem som kommer från odlade laxbestånd eller starkare bestånd av vild lax. För kustfisket med fällor reserverades också en del av kvoten för fångst av odlad lax.

I år får kustfisket med fällor dela på hela svenska laxkvoten.

2012 bestod det svenska yrkesfiskets fångst av lax i Östersjön till två tredjedelar av vild fisk. Vårt mål är att mer än hälften av årets fångst består av odlad fisk. Myndigheten förslår därför att en större del av kvoten i år reserveras för fångst av odlad lax.

Både yrkes- och fritidsfisket efter lax med fällor stängs när den svenska kvoten är uppfiskad. De nya reglerna föreslås träda ikraft den 1 juni 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista