Norrbotten

Hatbrotten minskar

Antalen hatbrott i Norrbotten har minskat med närmare 40 procent på fyra år. Om motivet för ett brott är att kränka en person eller en grupp av personer på grund av etnicitet, sexuell läggning eller liknande omständigheter kallas det ett hatbrott, ett tillägg som alla brott kan ha.

Rikspolisstyrelsen har inspekterat sex polismyndigheter i landet vad gäller deras förmåga att upptäcka och utreda hatbrott. Inspektionen har letts av

Ann-Christin Sjöqvist, polisintendent vid polismyndigheten i Norrbotten, och idag publiceras inspektionsrapporten. Rapporten samlar iakttagelser från de sex inspekterade polismyndigheterna och ger en bild över hur verksamheten bedrivs inom området.

I Norrbotten har antalet hatbrott minskat de senaste åren och under 2012 registrerades 120 hatbrott hos Polisen, vilket kan jämföras med 2008 då 196 hatbrott registrerades. Det är en minskning med närmare 40 procent. Det största antalet anmälningar görs inom kategorin främlingsfientliga/rasistiska brott. Enligt den statistik som

BRÅ, Brottsförebyggande rådet presenterar för 2011 har Norrbotten har ett lågt antal anmälda hatbrott jämfört med övriga delar av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista