Här finns en luftmätare längs med Sandviksgatan i Luleå. Foto: David Carr/Sveriges Radio.

Satsar mot Luleås förorenade luft

1:44 min

Mängden biltrafik i centrala Luleå har lett till höga halter av kvävedioxid i luften. Och i framtiden ska ändringar ske i stan för att rena luften.

Lisa Eriksson är en av alla Luleåbor som dagligen vistas i den förorenade luften.

– Jag går alltid på morgnarna och jag tycker inte den är så dålig. Men jag tror jag har läst någonting om att det inte är så bra,  säger hon.

Tycker du luften skiljer sig i Luleå jämfört med andra städer?

– Jag är ju inte så mycket i andra städer så det vet jag egentligen inte. För jag har varit här sedan 1957, förutom två år, och jag älskar mitt Luleå förstår du, säger hon.  

Ett stenkast bort från Lisa sitter det en mätare bredvid bilvägen som har börjat mäta relativt höga nivåer av kvävedioxid, berättar Per Andersson som är miljöinspektör på Luleå kommun.

– Luftföroreningar påverkar genom att man andas in dem, och det är ju då lungorna som påverkas. Det är främst astmatiker och de som har nedsatt lungfunktion som känner av det här först, säger han.

Var kommer utsläppen ifrån?

– Det är trafiken som är den stora källan. Det skulle kunna vara från vissa industrier, flygtrafik och sjöfartstrafik. Men den största källan är från trafiken, säger han.


För att få ned kvävedioxidsutsläppen så har kommunen bestämt sig för att titta på ett åtgärdsprogram, något som har gjorts ibland annat Umeå.

Där har man fått upp resandet med kollektivtrafiken med runt 50 procent sedan 2005, och man planerar att införa miljözoner i stan där lastbilar som inte uppfyller vissa miljökrav helt enkelt inte får köra. Och man försöker också få igång en ringled som ska leda trafiken bort från centrum.

Men i Luleå har arbetet bara börjat, och om till exempel Smedjegatan i centrala stan ska förbli fortsatt stängd för persontrafik eller inte är för tidigt att säga. Men klart är att ändringar kommer att ske.

– Så att det är där vi är just nu. Vi har inga förslag som vi kan presentera än, utan det är något som kommer att finnas sen till hösten när förslaget till dokumentet är bearbetat, säger Per Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista