1 av 2
Kvinnans advokat Marko Tuhkanen till höger i bild. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Kammaråklagare Magnus Nilsson. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Advokaten: "Målsägande begick självmord"

1:37 min

I dag startade rättegången mot den 43-åriga kvinna som står åtalad för dråp på en man i en by utanför Kiruna på juldagen förra året.

Åklagaren väljer bland annat att fokusera på de sms som skickades under kvällen.

– Det som lyfts fram är först och främst de uppgifter från den person som har funnits med i stugan och hans iakttagelser. Sen är det också de sms-meddelanden som hon har skickat iväg och innehållet i dem. Sen är det hennes beteende efter att det här har hänt, säger kammaråklagare Magnus Nilsson.

Hur menar du då?

– Så som utredningen har visat har hon hållit sig passiv under det att man har försökt att rädda personens liv, säger Magnus Nilsson.

Det var tre personer som befann sig i stugan den aktuella kvällen. Det dracks stora mängder alkohol och vid 23-tiden urartade det hela. Enligt åklagare Magnus Nilsson stack kvinnan en kniv i bröstet på en 27-årig man. Mannen avled senare. I stugan fanns en annan man som slog larm.

SMS-meddelanden från kvinnans telefon till andra personer under kvällen har analyserats, och där skriver hon bland annat att hon har knivskurit mannen.

Advokat Marko Tuhkanen säger att kvinnan inte minns vad som har hänt. Han förklarar också vad han kommer att säga under förhandlingarna i Gällivare tingsrätt.

– Det är naturligtvis tesen att målsägande begick självmord. Allt pekar år det hållet. Till exempel SOS-samtalet som det enda vittnet med minnesbilder ringer, där han upprepar tio gånger att målsägande hugger sig själv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista