Läkemedelsverket har hittat farliga ämnen i en tredjedel av ögonfransserumen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Konsument

Ögonfransserum kan förbjudas

2:03 min

De ska göra dina ögonfransar fylligare och längre men istället ändrar de färgen på dina ögon. Ögonfransserumen är farliga enligt Läkemedelsverket och nu kräver verket att produkterna dras tillbaka och rättsliga åtgärder kan bli aktuellt.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och kommer vidta rättsliga åtgärder, säger Ingela Ottoson som är utredare och jobbar med olagliga läkemedel på Läkemedelsverket.

Vad har ni tagit för beslut i dag?

– Vi jobbar på flera olika nivåer så vi kan antinge bestämma om förbud att sälja det här eller så går vi till domstol.

Det handlar om krämer och produkter som lovar längre och fylligare ögonfransar. Efter en granskning av 26 ögonfransserum och fransnäringar har Läkemdelsverket kommit fram till att var tredje produkt innehåller läkemedelet prosta glandin analoger som kan vara farliga för ögonen.

– Vi avråder konsumenter att använda de här produkterna eftersom de innehåller en läkemedelssubstans som inte är kontrollerad eller testad i ögonfransserum. Vi har även sett att man kan få biverkningar om man använder de här.

Folk som smörjt in sina ögonfransarna med det här har upplevt smärta, irritation och klåda. Och ögonlocken och själva ögonen har ändrat färg hos vissa.

Kompisarna Sandra och Sanna är ute på en promenad på stan i Luleå o dom har båda använt ögonfransserum

– Den ena gjorde att jag blev väldigt röd på ögonlocken, den andra är bättre men det get inte samma effekt men det funkar.

– Jag har också använt en och det gör väldigt stor skillnad. Man får väldigt långa ögonfransar men jag blev också väldigt röd runt ögonen så då slutade jag.

Hur reagerar du att man kan få sådana biverkningar av de här krämerna?

– Ja det är ju inte bra, så jag slutade ju använda det när jag blev röd och irriterad.

Men trots Läkemedelsverkets larm tänker Sandra fortsätta använda ögonfransserum.

– Ja det är ju det att det blir mirakel på ögonen. Man blir vacker. Det känns som att det är så mycket som är farligt men det är klart att man kan använda någon som är lite bättre i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista