Jan-Erik Jaensson, f d VD för Swedish Lapland iförd safari-kostym och redo för nystart i Tanzania. Foto: Lena Callne, P4 Norrbotten

Nystart för Jan-Erik Jaensson - ett år efter bastubrevet

22 min

Det så kallade bastubrevet blev turistchefens fall. Efter ett uttalande som uppfattades som sexisitiskt och väckte stor debatt så kom för drygt ett år sedan ett pressmeddelande från Jan-Erik Jaensson, där han meddelade att han avgick från sin post som VD för Swedish Lapland. Nu gör han en nystart i livet.

I februari ifjol skrev dåvarande VD för Swedish Lapland, tillika medlemmen i Bastuakademien, Jan-Erik Jaensson ett brev till civilminstern - rader som blev rikskända  som bastubrevet.

I Norrbotten var valet av ny landshövding aktuellt och Jan-Erik Jaensson förordade en landshövding som tyckte om bastubad, eftersom mång viktiga beslut fattas i bastun i Norrbotten.

Bastubrevet fick medial uppmärksamhet då det uppfattades som sexistiskt. Det hjälpte inte att han skrev till civilministeriet och ångrade sitt brev. Pudeln svettades i bastuångorna och Jan-Erik Jaensson avgick från sin post som VD. Spelet bakom kulisserna vill han fortfarande inte kommentera.

– Men jag minns när jag skrivit på avtalet. Det var en solig vårvinterdag, jag tog en renfäll och satte mig ute i snön med champagne och kalixlöjrom. Jag firade. Det var en sådan lättnad.

Lättnaden att slippa press efter 15 år av chefsjobb på olika poster byttes dock ut mot förvåning och ett visst mått av frustration.

– Jag anade nog inte att bastubrevet skulle ha sådan betydelse. Jag skulle få ett chefsjobb på ett statligt verk, men när det var uppe i MBL-förhandlingar hade jämställdhetsombudet googlat på mitt namn och de vågade inte anställa mig.

Det är inte det enda jobb han fått avslag för av samma skäl.

– Sen spelar det ingen roll att jag i många år jobbat just med jämställdhetsprojekt genom Sida i Tanzania.

Men han säger att han inte ångrar något och nu gör han en omstart i livet; säljer allt han äger och åker till Afrika där han har många kontakter genom tidigare projekt under åren på handelshögskolan i Umeå.

– Det är närmast euforiskt att inte äga något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista