Janne Johansson, huvudskyddsombud på polisförbundet, tror att en bidragande orsak kan vara att för få chefer har testas för om de besitter en bra ledarskapsförmåga. David Carr/Sveriges Radio.

Norrbottens poliser har lägst förtroende för högsta ledningen

1:52 min

Förtroendet för den högsta ledningen är lågt och poliserna i Norrbotten är allra minst nöjda med sina arbeten i landet, tillsammans med kollegorna i Östergötland. Det kan delvis bero på att okvalificerade personer får chefsjobb, tror polisförbundet.

– Det känns inte bra, det ska ärligt sägas, säger Janne Johansson, huvudskyddsombud på polisförbundet i Norrbotten.

Det har gjorts en undersökning med länets poliser om hur de trivs med sina arbeten. Och det är ingen rolig läsning för Norrbottenspolisen. För på de flesta punkterna har de backat åt det sämre hållet, jämfört med en  undersökning som gjordes för tre år sedan.

Det är framför allt förtroendet för ledningen och helheten som kallas nöjd medarbetararindex, NMI, som bekymrar Jan Johansson.

– Det jag kan läsa ut är att vi är bland de sämsta länen i Sverige, framförallt på totala det NMI:t och på förtroende för högsta ledningen, säger han.

Han är besviken över situationen, berättar han. Stämningen inom kåren skulle kunna vara bättre, och på frågan om varför Norrbotten ligger sämst till svarar han så här.

– Det vill jag först och främst ta med ledningen själv.

Men en rot till missnöjet kan enligt honom vara rekryteringen av chefer.
Han berättar att det bara är ett fåtal chefer som har fått genomgå särskilda ledarskapstester som visar om de är lämpade för att jobba som chefer eller inte. 

Resultatet är nu att fel folk får jobba som chefer och att de i sin tur rekryterar nya chefer som inte heller är lämpliga.

– Det är ett fåtal individer i det här länet som har gjort de här ledarskapstesten på innan de har blivit chefer inom myndigheten. 

Janne Johansson säger att det är en kostnadsfråga, men att kostnaden är liten jämfört med om polisen hamnar fel.

–  Det vill säga att vi får personer som är i chefsfunktioner som inte fungerar. Och det är varken bra för de själva som individer eller för medarbetarna, säger han.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Det viktigaste nu är att ta reda på orsaken till varför vi får så dåligt resultat. För att sedan kunna göra någonting åt det här. Så det absolut primära nu är att ta reda på orsaker för att sedan kunna gå vidare gemensamt och få till det så att det fungerar på ett bättre sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista