Håkan Karlsson hoppas att det här blir avstampet för att nästa undersökning ska visa att arbetet går åt rätt håll. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Länspolismästaren begär hjälp

1:56 min

I fredags samlade länspolismästaren Håkan Karlsson alla sina chefer för att prata om det dåliga resultaten i medarbetarundersökningen och om förtroendet för ledningen bland poliserna i Norrbotten.

Håkan Karlsson berättar att han att han inte tänker försöka frånta sig ansvar.

– Det är tråkigt att resultatet visar att mina medarbetare inte är nöjda. Det finns så många viktiga frågor som vi måste jobba vidare med. Nu måste vi hitta orsakerna bakom låga siffror och verkligt jobba vidare, säger han.

Han tar resultaten på största allvar med stor ödmjukhet och sticker inte under stolen med att det är låga siffror. Han gläds över att det nu finns ett underlag som gör att man nu kan börja med att återskapa polisernas förtroende för den högsta ledningen. Ett arbete som just har börjat.

– Det är en viktig signal om att för förtroendet för högsta ledningen är lågt. Det här måste vi göra någonting åt. Jag har inget bra svar på varför det ser ut så, utan jag begär ju förstås att mina chefer ska hjälpa mig och tala om  vad som kan göra skillnad, säger Håkan Karlsson.

Polisförbundet tror att en bidragande orsak till de dåliga siffrorna är att cheferna inte alltid får genomgå ledarskapstester när de rekryteras och att fel personer därför får jobben.

Håkan Karlsson menar att det är en svår fråga att rekrytera chefer. I Norrbotten gör man inte några egna ledarskapstester, utan det sker istället på nationell nivå.

– Men rekryteringen av chefer kan säkert förbättras, säger han.

Andra orsaker tror han kan vara att högsta polisledningen har fått fatta impopulära beslut som till exempel att flytta poliser mot sin vilja från kusten till inlandet, där det har varit polisbrist.

– Det är ingen ursäkt och inget försvar, utan vi ska nu faktiskt begära hjälp av de här dialogerna ute på arbetsplatsen och få mer kött på benen och inte bara en siffra, säger han.

Vad har du som högste chef för ansvar i den här situationen?

– Jag har ett stort ansvar. Det är viktigt att jag som högste chef förklarar för mina chefer med hjärtlig mening att det här inte är valfritt för någon av cheferna att komma ifrån, utan nu börjar det viktiga arbetet, säger Håkan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista