Personliga uppgifter i molnet kan hamna fel

1:03 min

Landsting och kommuner är organisationer som balanserar mellan sekretess och offentlighetprincipen, när de gör allt mer information tillgänglig via de så kallade datamolntjänsterna.

Trots det läggs allt mer personuppgifter ut på nätet och allt är intressant för datahackare, enligt Brottsförebyggande rådet BRÅ.

Anders Nordin, som är IT-chef på Luleå Tekniska Universitet, säger att det är en svår balansgång mellan sekretess och offentlighetsprincipen.

– Samtidigt som offentliga sektorn ska vara tillgänglig på alla tänkbara sätt, har den massor av personrelaterade uppgifter, som inte under några omständigheter bör komma ut, säger han.

Molnet, som databranschen kallar det, är en samling dataservrar som finns runt hela jorden och som kan "prata"med varandra. Företag och myndigheter kan hyra in sig på servrarna istället för att ha egna sådana, och sparar på så vis pengar på datahanteringen. De stora serverhallar, som Facebook bygger i Luleå, är en del det stora molnet.

– Det som är bra är att informationen är tillgänglig överallt och att det är kostnadseffektivt. Det som är negativt är risken för att den kan hamna i fel händer, säger Anders Nordin. Vi är fortfarande omogna i hur vi ska använda de här tjänsterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista