Såhär kommer nya Hotell Savoy på storgatan i Luleå att se ut. Foto: Galären

Nygammalt hotell etablerar sig i Luleå

Galären har ansökt hos Luleå kommun om att få bygga om fasaden på hotellfastigheten på Storgatan, där Comfort hotell fram tills nyligen huserade. Tanken är att namnet "Savoy", som en gång i tiden ockuperade hotellet, ska återuppväckas.

Tidigare har flera hotell huserat i fastigheten: Hotell Savoy med nattklubben El Toro, senare MAX Hotel och senaste hade Comfort hand om driften. När de flyttade ut i mars i år bestämde sig Galären för att bygga om de 4.000 kvadratmeter stora hotellokalerna från grunden.

– Vår målsättning är att ”Hotell Savoy” ska ingå som en del i det nya hotellnamnet, oberoende av vem som kommer att driva hotellet, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären, i ett pressmeddelande.

Han säger också att flera hotellkedjor har visat intresse för att driva hotellet, men att förhandlingarna inte är slutförda ännu.

Det nya hotellet, som ska stå färdigt nästa vinter, får en modern design, signerad Bengt Aili på arkitektbyrån Tirsén & Aili. På hotellet ska det bland annat finnas en offentlig restaurang med ett annorlunda koncept, enligt Galären.

Just nu pågår rivningsarbeten inför ombyggnaden, som beräknas starta i sommar. Då påbörjas också arbetet med en helt ny fasad. Det nya hotellet beräknas vara klart för inflyttning till årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".