Pistolen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Gino Bernardi/Sveriges Radio

Barn avfyrade pistol

En grupp barn i tioårsåldern hittade på lördagen en skarpladdad pistol i en snödriva vid Folkets hus på Ersboda i Umeå. Barnen trodde att det var en leksakspistol, och en av dem fyrade av ett skott i marken.

"Det hade kunnat gå riktigt illa. Barnen hade lika gärna kunnat börja leka krig och skjuta på varandra", sa Simon Wormö, länsvakthavande befäl vid polisen i Västerbotten, till TT.

När skottet small av blev barnen rädda. De sprang i väg till en vuxen som ringde och slog larm. Han höll sedan vakt vid vapnet tills en polisen kom dit.

När polisen kontrollerade pistolen fanns det en kula i loppet och flera skarpa skott i magasinet. Vapnet verkar ha legat en längre tid på marken, blivit översnöat och sedan kommit upp igen när snön tinat.

Polisen ska nu kontrollera var vapnet kommer ifrån – om det är ett legalt vapen eller om det rapporterats stulet eller använts vid något brott.

Polisen ska också tala med barnen och deras föräldrar om vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".