Farlig skotertrafik på järnväg

Järnvägen används som skoterled och risken för att rammas av ett tåg är stor. Det måste bli ett stopp av det här, innan det sker en dödsolycka, det säger både polisen och ansvariga för tågtrafiken på Inlandsbanan.

Järnvägssträckor som har liten trafik vintertid har på senare år blivit populära skoterleder. Men utöver att det är straffbart så är det förenat mot livsfara att köra efter banvallen.

För ett par år sen omkom en skoterförare i Porjus som körde längs järnvägen.

Inlandsbanan är en bansträcka som flitigt används för skotertrafik, men nu varnar Jokkmokkspolisen för att köra skoter efter sträckan då det nu under Jokkmokks marknad kommer att köras flera tågset dagligen både norrut och söderut från Jokkmokk.

- Det är många faktorer som gör den här trafiken livsfarlig. Dels tågens långa bromssträcka, dessutom har vi plogat järnvägen och det kan vara svårt att ta sig från banvallen när det finns stora plogkarmar. Det säger Leif Skoglund som är banförvaltare på Inlandsbanan.

- Förarna av dom tåg som plogar järnvägen kör hela tiden med hjärtat i halsgropen. Det har hänt att skoterekipage med kälke där fru och barn har suttit har försökt köra över banvallen framför tågen. Det måste bli ett stopp på det här innan en svår olycka inträffar, säger Leif Skoglund.