Brännastrand i Boden hotas av hårdare regler

"De tycker det är fördjävligt helt enkelt"
1:38 min

Många bodensare upprörs över att ett av Bodens populäraste uteställen riskerar att gå i graven. Det är restaurang Brännastrand som riskerar stängas om kommunens nya strängare regler kvarstår.

Bodens kommun har infört strängare regler för krogverksamheten, något som många bodensare reagerat mot.

– De tycker det är förjävligt helt enkelt. Vi har sommar ungefär två måndader om året då vi kan sitta ute, annars sitter vi inne i mörkret och kylan, säger Henrik Lindström som är ägare av restaurangen.

Det var i våras som miljö- och byggnämden i Boden beslutade att det bara fick spelas musik till klockan tio på krogens uteterass.

Samma år fick man nej av kommunstyrelsens arbetsutskott när det gäller ansökan om permanent alkoholtillstånd till klockan tre på terassen. Regler som framförallt drabbar Henrik Lindström vars nisch är driva största delen av krogen utomhus på sommaren.

Henrik Lindström överklagade därför kommunstyrelsens beslut gällande alkoholtillståndet, till förvaltningsrätten, där han nyligen fick nej. Och många bodensare har nu visat sin ilska på Facebook.

Så här lyder några av inläggen:

  • "Det måste till en manifestation av alla i Boden som vill att staden ska överleva."
  • "För helvete flytta till skogen om de ska vara på det här viset. Och låt oss andra njuta av sommaren med god musik, dryck och trevligt sällskap."
  • "Kan inte bli mer bakåtsträvande än såhär, ren och skär idioti."
  • "Jag hoppas verkligen att detta är ett beslut som rätt och slätt kommer rivas!"

Henrik Lindström vågar inte spekulera om sin krogs framtid om de nya strängare reglerna kvarstår.

– Min enda önskan det är att jag får tillbaks det tillstånd som jag haft de senaste tre åren så folk får sitta ute på den här stora terassen vid vattnet med midnattsolen. Och polisen har ju varit nöjda då de har varit hos oss. De här klagomålen där det står att det varit flera som klagat visade sig att det var en person som klagat på tre år, säger Henrik Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".