Foto: Scanpix

Luleåbor i Boston: ”Undgick döden med väldigt liten marginal”

Ulrika Jansson på plats Boston Marathon
2:03 min

Luleåbon Ulrika Jansson passerade bomberna i Boston bara minuten innan de exploderade, igår kväll svensk tid. Nu tidigt på morgonen rapporteras om minst tre döda och långt över 100 skadade.

Två sprängladdningar exploderade vid mållinjen för Boston Marathon i USA, där tusentals löpare deltog i den 117:e upplagan av loppet.

Boston Marathon är traditionellt en folkfest och mycket folk hade samlats i närheten av mållinjen.

Två av dem var Ulrika Jansson och Fredrik Båving från Luleå, som båda undkom bombdramat i Boston oskadda. Men det hade kunnat sluta riktigt illa för Ulrika Jansson som passerade bomberna i bara minuten innan de exploderade.

– Man blir lite skakad när man inser vad som kunde ha hänt, säger hon från hotellrummet en bit utanför Bostons centrum.

Hon hade precis sprungit i mål och hämtat sin medalj när en explosion plötsligt hördes.

– Folk ropade "Oh my god, It's a bomb" och sedan smällde det igen och då förstod jag att det här är ju inte normalt, säger Ulrika Jansson.

Under måndagskvällen när P4 Norrbotten når henne på ett hotellrum utanför Boston är hon av förståliga skäl uppskakad.

– Jag var ju där, jag passerade målområdet bara minuter innan explosionerna, så visst är det obehagligt när man tänker efter vad som kunnat hända mig, säger hon och berättar att hon nu följer nyhetsläget via hotell-tv.

I slutet av veckan reser Ulrika Jansson och Fredrik Båving tillbaka till Sverige och har också bestämt sig för att lämna Boston under dagen.

– Det känns inte aktuellt att stanna kvar här, det känns lite läskigt faktiskt, så vi kommer åka härifrån och reser tillbaka till Sverige i slutet på veckan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".