1 av 2
En nyvaken Max på väg till arbetsförmedlingen. Foto: Erica Larsson/Sveriges radio
2 av 2
Caroline Palgrim väntar i tom sessionssal. Foto: EricaLarsson/Sveriges Radio.

Ungdomar utan slutbetyg kommer få ännu svårare att få jobb i framtiden

Färre jobb för ungdomarna oroar Vuxenutbildningen
1:35 min

Färre jobb i framtiden för gymasieelever utan slutbetyg oroar Vuxenutbildningen i Luleå. I dag står cirka 20 procent av Sveriges elever i varje gymnasiekull utan slutbetyg, vilket ger dem sämst förutsättningar på arbetsmarkanden.

Nyligen gick finansminister Anders Borg (M) ut och varnade för att ännu fler kommer förlora sin jobb under de kommande åren. Något som oroar studie- och yrkesvägledarna på Vuxenutbildningen i Luleå.

– Vi ser att fler och fler går ut gymnasiet utan ett slutbetyg och många hamnar ju sedan hos oss. Det måste de förstås inte, men vi ser att det är en inträdesbiljett till arbetsmarkanden. Det är bra mycket enklare med ett slutbetyg, säger Caroline Palgrim på vuxenutbildningen i Luleå.

Jag träffar nyvakna 19-åriga Max Kenrattana som just slagit på datorn hemma hos sin föräldrar. Han hoppade av gymnasiet i Luleå för några veckor sedan.

– Jag har inte motivation kvar längre till två år till. Alltså de jag känner som hoppat av har det gått jävligt bra för så det är ju gansksa spännande att se hur det kommer gå för mig, säger Max Kenrattana.

Än så länge är han arbetslös, men målet nu är att skaffa ett jobb precis som hans vänner gjort. Han vill också blir självförsörjande och flytta hemifrån så småningom.

– Det skulle göra föräldrarna nöjda, för jag tror inte de vill ha mig liggandes hemma och sova på dagarna, säger han.

Men den här dagen ligger Max och sover klockan 11 då jag ringer på dörren. Han kliver upp direkt och slår på datorn i vardagsrummet hemma hos sina föräldrar och gör sig redo för en intevju trots att han är nyvaken.

– Elva är inte så sent enligt mig och jag ska ju vidare sedan till stan och lämna in massa papper på Arbetsförmedlingen och det är ju första steget, säger han.

Max mamma hade visserligen önskat att sonen slutförde sina gymnasiestudier men hon har inte tappat tron på att det kommer lösa sig med arbete eller vidarestudier i framtiden.

Hon har precis som Max träffat på många svenska ungdomar som också hoppat av skolan men som det gått bra för.

– Jag förstår att han blir trött på skolan, men det kommer gå bra i framtiden. Mammor och pappor måste också stötta sina barn, säger Nantawadee Klinpayom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".