Bosse Johansson (S). Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Polisstyrelsen efter kritiken: ”Vi tar problemen på allvar”

1:49 min

I ett mejl till Polisstyrelsen i Norrbotten påtalades brister i arbetsmiljön och kritik mot ledningen. Det blev obesvarat. Kritikern menar att styrelsen inte tar problemen på allvar.

Förtroendet för polisledningen i länet är lägst i landet bland de egna medarbetarna inom polismyndigheten och förtroendet minskar ju längre upp i organisationen man kommer. Det visar polisens egna medarbetarundersökning.

Bo Johansson (S) som är ordförande i Polisstyrelsen i Norrbotten tycker att det är tråkigt att myndighetens egna medarbetare inte har förtroende för sina chefer, men att han hade hoppats att det skulle ha förbättrats sedan den förra mätningen.

– Förra mätningen gav väl en indikation att det finns en del att göra, om man säger så. Så det är inte så att man suttit stilla och inte vidtagit några åtgärder, säger han.

Men hur tänker du kring att det blivit sämre?

– Det är det vi måste borra i. Vad är står det här misstroendet för?

Hans egna förtroende för ledningen är dock inte naggat i kanten.

– Jag har fullt förtroende för ledningen, säger Bo Johansson.

Varför då?

– Polisen i Norrbotten har åstadkommit en hel del goda resultat i övrigt, när det gäller den rent polisiära verksamheten. På den kanten finns inget att ifrågasätta. Däremot är det dåliga förtroendet inom verksamheten något vi måste komma tillrätta med, säger han.

Men - samtidigt har P4 Norrbotten tagit del av mejl inom polisstyrelsen där man påtalat brister i arbetsmiljön, och kritik mot ledningen. Men det ska ha förblivit obesvarat. Kritikern menar att styrelsen inte tar problemen på allvar.

– Det tycker jag inte stämmer. Det är klart som attan att man tar det här på största allvar och det visar inte minst de åtgärder som länspolismästaren redan har vidtagit, säger Bo Johansson.

Polisstyrelsen

Enligt polisförordningen (1998:1558) ska Polisstyrelsen se till att polisarbetet bedrivs i överensstämmelse med de prioriteringar och riktlinjer som riksdagen och regeringen har lagt fast för polisverksamheten.

Det innebär att se till att polisarbetet bedrivs effektivt och uppfyller rättssäkerhetens krav och att förvaltningen fungerar väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista