Eleverna fick se hur det kan gå om man somnar ifrån ett levande ljus. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Barnen lär sig ringa 112 genom teater: ”Blandar allvar och skämt”

1:43 min

Vad händer om man glömmer en kastrull på spisen? Eller om man använder hårtorken i duschen? Det ska lågstadieelever i Luleå lära sig när Räddningstjänsten och Kulturskolan tillsammans håller i en brand- och olycksfallsutbildning.

Barnen ska lära sig hur de kan skydda sig mot olyckor och få hjälp i akuta situationer - genom att få se hur det kan gå när det går riktigt snett. Moa och Alice som går på Råneskolan hade lyssnat ordentligt och vet vad man ska göra om det börjar brinna.

– Täck över med en filt om det brinner i en kastrull. Och ha alltid flytväst i båten. Och man ska inte leka med elden, för det kan börja brinna i hela huset och det är inte bra.

Och den som ska se till att det här fastnar hos barnen, det är en av huvudrollsinnehavarna, Anneli Morian, från Kulturskolan i Luleå.

– Kan man blanda allvar och skämt och hålla deras intresse vid liv, då brukar det gå in.

Patrik Bylin som är räddningschef i Luleå säger att de försöker anpassa budskap efter ålder. Är barnen sex år får de veta mer om trafiken, då man börjar cykla och bege sig ut på vägarna själv. Nu är det dags för brandsäkerhet för de i åk 2 och 3.

– Det är jätteviktigt. De är bra budbärare hem till familjen. Vi har fått höra solskenshistorier att barnen säger att de inte går och sover förrän föräldrarna skaffat brandvarnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista