Ikväll hålls ett seminarium om överviktiga barn i Boden. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Boden

Föräldrarna viktiga i behandlingen av överviktiga barn

1:20 min

Ikväll drar det andra seminariet om överviktiga barn igång i Norrbotten.

Hittills har mest yrkesverksamma från vården deltagit men få föräldrar har dykt upp.

– Fortfarande är det så att många inte vill se att deras barn är överviktiga, det är lite tabubelagt fortfarande. Man förstår inte heller att detta är ett ganska vanligt problem, säger Siv Eliasson Kurkinen på länsdietistenheten.

25 procent av alla tioåringar i Norrbotten är överviktiga. Och flest av dem är killar. Och det är dessa barn som Siv Eliasson Kurkinen vill att vården når. Men det kräver förstås att föräldrarna kommer på seminarierna eller kontaktar vården direkt.

– För det spelar ju ingen roll vad vi i vården tycker, utan jobbet måste göras av föräldrarna, säger Siv Eliasson Kurkinen.

Enligt Siv Eliasson Kurkinen fokuserar många föräldrar för mycket på de där antal kilona som barnet väger för mycket.

Men det är annorlunda med barn. Till skillnad från en överviktigt vuxen där det handlar om att gå ned i vikt så behöver inte ett barn göra detsamma. Utan fördelen med ett barn är att de kan istället växa i sin vikt.

– Jag tycker att det är viktigt att det budskapet kommer fram, säger Enligt Siv Eliasson.

Siv Eliasson Kurkinen har många råd om hur man kan prata med ett barn i den här situationen utan att det blir fel.

Hon berättar att man exempelvis kan ta upp övervikten genoma att jämföra med när någon har en allergi och är överkänslig mot mjölk.

– Då kan man ju säga att ja du vet du har ju lite överkänslighet för kalorier och godis och kan därför inte äta lika stor godispåse som dina jämngamla kompisar, berättar Siv Eliasson Kurkinen.

Seminaret för föräldrar till överviktiga barn hålls alltså ikväll klockan 19 i Stadshuset i Boden.

Föräldrar som väljer att komma får gärna ta med sig en mormor eller farfar till barnet på seminariet också. Det är gratis att vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista