Caroline Palgrim väntar i en tom sessionssal. Foto: Erica Larsson/ Sveriges Radio.

Svalt intresse i Luleå för att säkra sina slutbetyg

1:30 min

Vuxenutbildningen vill hjälpa betygslösa Luleåbor eftersom en ny lag försvårar möjlighet till slutbetyg. Därför erbjöd nyligen Vuxenutbildningen i Luleå hjälp till dessa "Lucky Losers", som man valt att kalla dem. Men det var ett svalt intresse från betygslösa Luleåbor som mötte studie- och yrkesvägledarna.

Allt fler gymnasieelever saknar slutbetyg och tar de inte tag i saken snart kan den nya skollagen orsaka stora problem.

Via kommunens hemsida har Vuxenutbildningen därför försökt nå ut till betygslösa Luleåbor genom att likna dem vid; Lucky losers. Men den stora sessionssalen i stadshuset ekade tom under hela torsdagskvällen. Inte en enda Luleåbo utan slutbetyg kom.

– Ja vart är dom? Vi vet att det är många som inte slutfört sin gymnasieutbildning och som verkligen borde ta tillfället i akt och göra det innan det är för sent, säger Caroline Palgrim vid Vuxenutbildningen.

Man hoppas nu att inte begreppet "Lucky Loser" skrämt bort några som verkligen är i behov av hjälp och råd för att kunna avsluta sin gymnasieutbildning.

– Så kan det ju vara, men vi tänkte att det var en lockande rubrik eftersom en Lucky loser ju faktiskt är någonting positivt. Att det inte gick vägen första gången, men att man får en andra chans och fortfarande kan bli en vinnare, menar Caroline Palgrim.

Det är reglerna i den nya skollagen som gör det krångligare att få sitt slutbetyg om man inte tar tag i detta före sista juni 2015. Det här eftersom man kan förlora mycket i omvandlingen från det gamla systemet till det nya.

– Om man inte gör detta nu, så får man inte behålla sina gamla betyg och bygga på med det som saknas och då riskerar man att bli tvungen att läsa om allt man tidigare läst, säger Caroline Palgrim.

Nu bjuder Vuxenutbildningen in till ännu en träff till den 25 april klockan 17.30 på Vuxenutbildningen i Luleå.

– Ta chansen för det är en inträdesbiljett till arbetsmarknaden, säger Caroline Palgrim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista