Praktiska gymnasiet i Kiruna läggs ner i höst. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

43 elever påverkas när gymnasieskola i Kiruna läggs ner

1:29 min

Lapplands gymnasium försöker nu hitta lösningar för elever som inte får läsa klart på Kiruna praktiska gymnasium, som läggs ner till hösten. Kommunen tittar exempelvis på om det går att ta över frisörprogrammet.

I förra veckan meddelade Praktiska gymnasiet att skolan i Kiruna läggs ner i höst. Friskolan har helt enkelt inte kunnat locka tillräckligt många elever.

Det här betyder att 43 elever i årskurs 1 och 2 drabbas. Eleverna som går i årskurs tre påverkas inte.

Lapplands gymnasium och Kiruna praktiska har hållit ett par telefonmöten om hur situationen ska lösas.

– Vi har ju inte naturbruksprogrammet och de elever som vill slutföra programmet får hitta en planering tillsammans med landstinget. Sedan har vi ju program som motsvarar de program som Kiruna praktiska har och då kan vi göra en planering för hur vi ska slutföra utbildningarna för de här eleverna, säger Bert-Olov Ström, som är gymnasiechef vid Lapplands gymnasium.

Han har tagit upp det här med arbetsutskottet och lagt fram en tanke om att det finns ett par vägar att gå.

– Antingen slutför vi i egen regi frisörprogrammet. Ett annat alternativ är att vi startar upp programmet i egen regi och fortsätter med antagningar framåt över tid. Men det blir ett politiskt beslut som kommer upp till diskussion den 25 april, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista