1 av 2
Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 2
Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion

Över 700 demonstrerade mot gruvorna

2:03 min

En demonstration mot gruvetableringar och regeringens mineralstrategi samlade på lördagen över 700 personer i Stockholm. Människor från ett trettiotal olika organisationer närvarade och enigheten var stor.

– Jag tycker det är jättestort att vi kan driva frågor tillsammans över olika gränser, från norr till söder, i hela landet. Jag tror att det här är starten på en ännu större kamp mot gruvboomen, sa Salomon Abresparre, som är ordförande i Fältbiologerna, demonstrationens huvudarrangör.

Inga-Maria Stoor, som har kommit för att representera både Leavas och Girjas samebyar, uppskattar att så många olika grupper har gått ihop för en gemensam sak.

– Det glädjer mig, att fler har fått upp ögonen för vad som håller på att hända i Sverige. Men förstås önskar jag att ingen skulle behöva vara här. Men eftersom regeringen nu har den viljan som de har med att exploatera våra marker så är jag väldigt glad att vi är så många här idag.

Och Salomon Abresparr från Fältbiologerna håller med om att enigheten är stor.

– Vår tanke med den här demonstrationen är att samla allt gruvmotstånd i Sverige och visa regeringen med Annie Lööf i spetsen att den mineralstrategi de precis har antagit står för kortsiktighet, rovdrift och total ohänsyn till miljö, hälsa och ursprungsbefolkning.

– Tror du Annie Lööf lyssnar på er?

– Annie Lööf litar på att vi har en stark miljölagstiftning i Sverige. Men hon verkar omedveten om att minerallagen härstammar från 1600-talet och inte har ändrats mycket sen dess.

Olle Kejonen

Reporter

+46 70 1085026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista