Hot mot F 21:s flygverkstad i Luleå

Flygverkstaden på F 21 i Luleå och försvarets övriga flygverkstäder kan vara hotade om en utredning gjord i Östersund får genomslag. Om utredningen blir verklighet hotas jobb i Luleå.

– Jag ser framför mig att det handlar om mellan 80 och 90 människor som jobbar i våran flygverkstad ute på Kallax, säger Jan Otterström flottiljchef på F 21 i Luleå.

Den här utredningen är gjord av ledningen för flygflottiljen F4:s underhållsverkstad i Östersund. Förslaget innebär att allt flygplansunderhåll på flygvapnets Jasplan ska centraliseras till Frösön i Östersund.

– Då innebär det ju att försvarsmakten inte skulle ha någon flygverkstad varken i Ronneby, Såtenäs eller i Luleå utan det skulle då vara utlagt på en civil leverantör som fanns i Östersund, säger Jan Otterström.

Regeringens kontaktman för ersättningsjobb till Östersund, förre centerledaren Olof Johansson är positiv till utredningen och den har också skickats till försvarsmaktens högkvarter.

Högkvarterets presschef Anders Hedgren bekräftar för Norrbottensnytt att ÖB mottagit utredningen och lovat läsa den men utan några som helst löften. Hedgren säger att det är försvarsbeslutet som gäller. Men skulle Östersundutredningen få genomslag hos ÖB så kan det också få andra konsekvenser än rent sysselsättningsmässiga tror F 21 chefen Jan Otterström.

– Jag är lite fundersam för att vi måste omhänderta våra avtal med Tjeckien och Ungern, för de har också sitt underhåll kopplat till flygverkstäderna i Sverige och sen så har ju varje flygverkstad sin specialitet och jag vet inte om konceptet i Östersund är heltäckande i alla avseenden, säger han.

Hur realistiskt det är att förslaget från Östersund går igenom vill Jan Otterström inte uttala sig om, men han menar att andra testat samma modell och inte varit särskilt glada över resultatet.