Stormfällt timmer inget för länets inladssågar

Dom 80 miljoner kubikmeter skog som blåste ut vid stormen i södra Sverige ska delvis tas om hand och förädlas i norra Sverige har det sagts.
Men det här påstående möts med stor skepsis. Fraktkostnader och kvalitet gör att inte en enda träd kommer att hamna i Inlandet, tror Christer Lundberg, ägare av Lundbergs trä i Arvidsjaur.

- Det är framförallt fraktkostnaderna som gör att inget av virket som nu ligger efter stormen kommer att hamna här uppe. Möjligen kan en del virke hamna vid någon såg eller massafabrik vid kusten. Men till inlandet tror jag inte att det kommer att komma något virke, säger Christer Lundberg.
80 miljoner kubikmeter skog blåste ut vid stormen i början av januari. Det är den volym som hela den samlade svenska sågverksindustrin förbrukar normalt på ett år. Nu ligger alt det virket på en begränsad yta i södra Sverige. Men enligt Sveaskogs Gunnar Olofsson ska en hel del av detta fraktas norrut för at förädlas.

Men det är inte bara fraktkostnaderna som gör att Christer Lundberg är skeptisk till Sveaskogs påstående:
- Grantimret i södra Sverige är av en helt annan kvalitet än det här uppe. Vi har betydligt tätare mellan årsringarna eftersom träden växer långsammare här. Vi kan nog inte byta till en sämre kvalitet, utan att våra kunder skulle reagera. Vi skulle gärna ha del av volymerna om kvaliteten varit som det våra kunder vill ha, säger Christer lundberg.