Upphandlarna glömmer miljön

Offentliga upphandlare glömmer miljön. Det visar en färsk undersökning från Naturvårdsverket. Sämst är de på att ställa krav när det gäller energiförbrukning och farliga ämnen.

Bara 60 procent av landets kommuner, landsting och statliga myndigheter ställer miljökrav vid upphandlingen. Sämst är de på att ställa krav när det gäller energiförbrukning och farliga ämnen.

Det här har fått de sex ledande miljömärkningarna i Sverige att reagera. Peter Roberntz representerar en av dom, skogsbrukets miljömärkning, FSC, och han vill att regeringen skärper kraven.

Framförallt tycker han att regeringen ska ställa hårdare krav på Miljöstyrningsrådet som utformar det så kallade EKU-verktyget som är ett speciellt hjälpmedel för ekologisk upphandling i offentlig sektor. Bland annat vill miljömärkningsorganisationerna att deras kravspecifikationer används i verktyget.

Bara 40 procent av de offentliga upphandlarna använder EKU-verktyget idag och allra sämst är det hos de statliga myndigheterna, enligt Naturvårdsverkets undersökning.

Det miljömärkningar som står bakom kravet till regeringen är, förutom FSC, Bra Miljöval, Svanen, EU-blomman, Krav och TCO-märkningen.