1 av 2
Ljusa väggar och neutral inredning i Stillhetens Kapell. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Richard Marklund, kyrkoherde, framför det nya Stillhetens Kapell i Gammelstad. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Luleå

Stillhetens kapell ska avlasta Gammelstads kyrka

1:40 min

För att minska belastningen på den gamla medeltidskyrkan i Gammelstad (Nederluleå kyrka) har ett nytt kapell byggts norr om kyrkogården. Kapellet är tänkt att husera ceremonier från alla trosriktningar.

Sommartid kan uppemot 600 besökare trängas för att få se så mycket som möjligt av kyrkan i världsarvet Gammelstads kyrkby i Luleå. Det är lätt hänt att turisterna och skolklasser på studiebesök krockar med pågående begravningar, något som man med det nya kapellet vill undvika.

– Vi vill att det ska vara värdigt för de anhöriga på en begravning, säger kyrkoherden Richard Marklund.

Något som går i nytänkandets fotspår är kapellets utformning och funktion. Det finns inga typiska kristna symboler, så som kors eller helgonavbildningar. Kyrkan är istället anpassningsbar efter vilken typ av ceremoni som ska äga rum i lokalen.

Allt i från kristna begravningsgudstjänster till borgerliga begravningar och ceremonier för dem som tillhör andra trosinriktningar kommer samsas under samma tak.

– Jag tycker att det här kapellet visar på ett pluralistiskt samhälle, mångfalden i samhället. Det blir inte så att man pratar om Jesus eller Allah, utan Stillhetens kapell visar att man kan mötas och använda lokaler tillsammans.

– Både livet och döden är något vi alla har gemensamt, säger Richard Marklund.

Kapellet kommer att invigas i helgen av biskop Hans Stiglund och Richard Marklund hoppas att lokalen i sig kan inge någon form av hopp, hopp under till exempel en begravning som kan vara nog så svår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista