Kiruna vill fördubbla biltesterna

Projektledaren Tommy Pettersson föreslår att ett företag som ska erbjuda skräddarsydda anläggningar och testmöjligheter bildas. Förhoppningen är att öka inkomsterna för biltesterna från 18 miljoner kronor till 36 miljoner kronor.

Biltestverksamheten i Kiruna ska fördubblas på tre år, enligt målsättningen i en nytt program, som projektledare Tommy Pettersson lämnat in till näringslivsbolaget Progressum.

Tommy Pettersson föreslår att företaget Kiruna Test bildas för marknadsföring av kommunens möjligheter att locka till sig biltestföretag.

Tommy Pettersson var tidigare flygplatschef i Kiruna och har nu på uppdrag av Progressum utarbetat ett program för att utveckla biltesverksamheten. I Kiruna finns redan företag, som utför vinstertester och det gäller bland andra Volvo och Mercedes. Totalt lägger de 18 miljoner kronor per år på hyra av lokaler, vägar och löner till Kirunabor. Här räknar Tommy Pettersson med en fördubbling, om det nya marknads- och säljföretaget Kiruna Test, som han föreslår, lyckas få fler bil- och lastbilstillverkare till orten.

Kiruna Test skulle erbjuda skräddarsydda anläggningar och testmöjligheter, till exempel vid flygplatsen och han hoppas nu att det finns personer, som vill engagera sig i Kiruna Test. Han har redan varit i kontakt med några, som verkar intresserade.