Pajalagruvan kan vara räddad

"Oerhört viktigt"
1:33 min

Gruvbolaget Northland Resources meddelar i kväll att pengarna som behövs för fortsatt drift av gruvan i Pajala har kommit in.

Den nya så kallade obligationsemissionen på 335 miljoner dollar är fulltecknad.

– Det känns skönt, för vi har jobbat med att finna den här finansieringen ett antal månader, säger Karl Axel Waplan, Northland Resources vd.

Räddningsinsatsen för att rädda gruvan i Kaunisvaara i Pajala är i hamn. De nya obligationerna, som var till salu i dag och som var en förutsättningen för att få in de dryga två miljarder kronor som kan rädda gruvan, är nu säkrade.

Det betyder att tre av de befintliga obligationsägarna därmed går in med nära 800 miljoner kronor.

På tisdag ska de nuvarande huvudägarna godkänna uppgörelsen om att villkor för deras obligationer ändras. Från att ha ett fast värde till att på sikt få ett marknadsvärde.

Godkänner ägarna ändringarna går Northland Resources in i den sista fasen, som innebär att konsortiet bestående av Folksam, finska Metso, Peab och LKAB:s riskapitalbolag, Norrskenet, går in som ägare och lättar på plånboken och lägger in de återstående drygt 700 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".