Sven-Olov Lundbäck, chef för miljöbrottsenheten hos Polisen i Norrbotten. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

Fortfarande svårt för polisen att utreda miljöbrott

"Inte prioriterat"
1:36 min

Allt fler anmälningar om miljöbrott kommer in hos polisen, men de ärenden som senare hamnar på åklagarens bord är väldigt få.

Första halvåret 2012 anmäldes över 40 miljöbrott till polisen i Norrbotten - endast fyra gick vidare till åklagare.

Sven-Olov Lundbäck, som är chef för miljöbrottsenheten hos polisen i Norrbotten, förklarar att det har inte varit någon prioriterad verksamhet.

  – Brotten har inte legat under nationella mål som man jämför polismyndigheter emellan, så därför har det inte varit någon prioriterad verksamhet. Utan det har varit andra saker som styrt.

Nu är det drygt ett halvår sen polisen i Norrbotten fick sin miljöbrottsenhet till Luleå. Sven-Olov Lundbäck säger att de har blivit effektivare i sitt arbete, men miljöbrotten kan vara svåra att bevisa och det är inte alltid lätt att veta vem som ska stå ansvarig.

2010 beslutades det om en miljöbrottsstrategi som alla polismyndigheter i landet skulle ta sig an. Men nu får flera polismyndigheter kritik från Rikspolisstyrelsen för att ha slarvat med det. Och även om Norrbottenspolisen inte är utpekade, så menar Sven-Olov Lundbäck att de också har mycket kvar att göra. Ett nästa steg kommer redan i juli:

  – Då kommer vi lämna all ekobrottsutredande verksamhet och då kommer vi fullt ut bli en miljöbrottsutredande verksamhet.

Vad innebär det, för utredningarna?

– Dels att vi är centraliserade i länet på det och vi har specialistkompetensen här. Vilket gör att man utreder effektivare.

Så om vi återkommer om ett år, då har ni förbättrat statistiken nämnvärt?

– Ja, jag hoppas det. Får vi bara rätta verktygen ska vi lösa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".