Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/ Sveriges Radio
PAJALA

Räddningsplanen för Northland hotas från USA

Rekonstruktören Lars Söderkvist om det nya läget
1:43 min

Det råder fortfarande stor osäkerhet kring Northland Resources och framtiden för gruvan i Kaunisvaara. Det räddningspaket som presenterades i förra veckan och som imorgon ska godkännas av bolagets gamla obligationsägare riskerar helt enkelt att gå i stöpet.

P4 Norrbotten kan idag avslöja att under den senaste tiden så har en stor amerikansk så kallad hedgefond köpt upp poster i den gamla obligationen. Enligt personer med god insyn i affärerna så är syftet att skaffa sig större del av rösterna och att stoppa den räddningsplan som presenterades förra veckan.

Northlands rekonstruktör advokat Lars Söderkvist bekräftar det plötsliga amerikanska intresset för Northland.

Enligt källor rör det sig om hedgefonden Elliot manegment med tillgångar på svindlande 21 miljarder dollar eller 136,5 miljarder svenska kronor som under senare tid visat oväntat intresse för Northland-obligationen.

Om räddningsplanen blockeras skulle fonden kunna tjäna penar på det i dagsläget mycket lågt värderade Northland genom att stycka av och sälja delar av företaget.

För att förslaget, som bland andra involverar de svenska storföretagen LKAB, Folksam och Peab, ska stoppas så krävs det bara att en tredjedel av de gamla obligationsägarna säger nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".