1 av 3
Luleå Energi Arena. Foto David Zimmer/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Arenabolagets ordförande Håkan Eriksson har tvingats stoppa all planering för annan verksamhet än idrott i Pontushallen. Foto: Stig-Arne Nordström/ Sveriges Radio.

Arenabolaget stoppat – liksom Pontushallens nya namn

Allt har stoppats i väntan på domstolen
1:52 min

Det blir inte som det var tänkt när Luleås baskettempel Pontushallen återinvigs efter ombyggnationen. Det ser ut att dröja med restaurang, mässor, kongresser och konserter i hallen. Namnbytet till Luleå Energi Arena får också vänta.

Anledningen till att processen avstannat är att entreprenören och mångsysslaren Alexander Hagman, som privatperson, överklagat ett beslut i fritidsnämnden till Förvaltningsdomstolen.

Beslutet går ut på att fritidschefen ska teckna ett avtal mellan förvaltningen och elitbasketklubbarnas gemensamma Arenabolag om bland annat rätten att sälja arenanamnet till Luleå Energi. En affär värd 10 miljoner kronor.

Att ge den rätten till Arenabolaget är att gynna en enskild näringsidkare, anser Hagman som tycker att affären borde ha upphandlats enligt gällande EU-bestämmelser.

I väntan på besked från Förvaltningsdomstolen har Arenabolaget därför ställts i viloläge. Rekryteringen av chef för Arenabolaget har stoppats.

– Kortsiktigt innebär det att vi inte kommer igång med restaurang, event och konferenser i början, men på lång sikt kommer det ha mindre betydelse, för det kommer att bedrivas på nåt sätt i arenan. Sedan om det blir i vår regi eller någon annans får vi se, säger Håkan Eriksson, som är ordförande i Arenabolaget.

Namnbytet från Pontushallen till Luleå Energi Arena har också långtidsparkerats.

– Vi ligger stilla och avvaktar den juridiska processen kring beslutet i fritidsnämnden, säger Mona Blom, som är ordförande i Luleå Energi.

Uppgörelsen med Arenabolaget bygger på att det finns reklamplats att köpa. En reklamplats där namnet Luleå Energi Arena exponeras på Pontushallens vägg vid infarten till Luleå centrum.

Inga pengar har ännu betalats ut till Arenabolaget, enligt Mona Blom.

Det enda som är klart är att den idrottsliga verksamheten kommer igång och att det blir basketmatcher i Pontushallen i september.

Den 28 juni inleds slutbesiktningen av den ombyggda Pontushallen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".