Kurt Wennberg (S) kommunalråd i Pajala. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Oro för Northland i Pajala efter P4 Norrbottens avslöjande

"Det vore mycket olyckligt"
1:21 min

Oron är stor i Pajala efter P4 Norrbottens avslöjande att en amerikansk så kallad hedgefond köper upp poster i gruvbolaget Northlands obligationsfond.

Enligt personer med god insyn i affärerna så kan syftet vara att skaffa sig fler röster och att stoppa den räddningsplan som blev känd i förra veckan.

– Vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan ett bra tag och nu kommer de här ryktena - det sprider en oro, säger Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S).

I Pajala kallades till en presskonferens på måndagen på initiativ av bland andra före detta kommunalrådet Bengt Niska, kommunala utvecklingsbolaget Puab och ett 30-tal företagare. En konkurs skulle vara förödande tror Kurt Wennberg.

– Det vore mycket olyckligt för oss i Pajala, regionen och näringen. Det bästa vore om det som är presenterat och som vi känner till går i lås. Annars blir det en massa frågor som vi inte har svar på, vi vet inte hur de här nya tänker, säger Kurt Wennberg.

Det finns flera skäl till att företagare och politiker i Pajala oroas över risken för att Northland ska gå i konkurs.

Visserligen finns järnmalmen kvar under den före detta myren i Kaunisvaara norr om Pajala, men tillståndet för gruvbrytning, bearbetningskoncessionen, är knutet till Northland.

Vid en eventuell konkurs övertas koncessionen av konkursboet. Men när konkursboet så småningom ska upplösas och en ny ägare eventuellt ta över gruvan måste denne först godkännas av Bergsstaten för att koncessionen ska gälla.

De miljötillstånd för gruvbrytningen som Northland har i dag kan tas över av den nya ägaren, förutsatt att denne godkänns av Bergsstaten.

Northlands gamla obligationsägare ska vid ett sammanträde i Oslo på tisdagen ta ställning till den lösning som förhandlats fram om kapitaltillskott för Northland.

Lösningen innebär bland annat att ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet (med LKAB som delägare) går in med drygt 100 miljoner dollar i gruvprojektet.

Obligationsägarnas intressen gentemot Northland tillvaratas av Norsk tillitsman, ett företag i Oslo som fungerar som mellanhand mellan olika finansiärer och företag. Klockan halv elva på tisdagen hålls vid företaget det obligationsägarmöte som ska bestämma om lösningen för att rädda Northland ska godkännas.

– Det är sällan det kommer någon fysisk person på sådana möten, utan de har gett fullmakter till mig, säger Ola Nygård, som har hand om Northlandärendet, till TT.

Därefter måste också aktieägarna säga sitt vid en bolagsstämma för att lösningen ska bli klar. En sådan kommer att hållas inom kort, enligt Ola Nygård.

Northlands bankkonton är spärrade sedan en dryg vecka tillbaka, vilket medfört att gruvan står stilla i Pajala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".