Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Rökfritt på uteserveringen: Nu tar Astma- och allergiföreningen krafttag i Luleå

"Långt ifrån alla krögare visar intresse för rökfria uteserveringar"
1:37 min

Astma och allergiföreningen i Luleå vill ha rökfritt på uteserveringarna i stan och i sommar har de en kampanj för att försöka påverka krögarna. Men idag är det långt ifrån alla som visar intresse för rökfria uteserveringar.

I dagarna ska astma- och allergiföreningen skicka ut information till krögarna i Luleå, för att uppmuntra dem att ha rökfritt på uteserveringarna i sommar. Även allmänheten ska informeras och ges mer kunskap.

Föreningen har också startat ett samarbete med Luleå Expo, inför Hamnfestivalen i sommar. Tanken är att man även då ska inspirera krögarna att ha rökfritt fram till klockan 18, eller om man vill till klockan 22.

– En uteservering, där ska man kunna röka. Men om man ser till Waldorf, där kan man välja om man vill ha rök eller inte rök. Sedan ska vi komma ihåg att vi har stöd från hotell- och restaurangfacket. För det är i slutändan en arbetsmiljöfråga för deras personal och våra medlemmar, säger Tony Sundbom,  som är ordförande för astma- och allergiföreningen i Luleå.

Färjan i Luleå, som har tiotusentals besökare varje sommar, har inga rökfria sektioner, förutom området där de har soffor.

– Där har vi inte rökning på grund av att... Ja, det är soffor. Mycket tyg därinne, säger Henrik Gröntvedt som är driftchef för nöjesgruppen som har hand om restaurangen.

Men han menar att de försöker ordna rökfritt om någon ber om det.

– Då brukar vi försöka lösa så de borden som sitter i närheten, att dom inte röker heller, säger han.

När det gäller arbetsmiljön säger Henrik Gröntvedt att han förstår att man har rökförbud om utesververingen ligger intill restaurangen, som på färjans systerkrog Cg:s i Luleå.

– Men på båten som ligger på vattnet och är öppet åt alla håll. Där tycker jag det är okej att man kan röka på uteserveringen, säger han.

När tror du det kan vara rökfritt i Luleå?

– Det här får man nog tittat på ett längre perspektiv, och infon kommer i dagarna till krögarna. Men förhoppningsvis kan vi göra nåt genomslag i år, säger Tony Sundbom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".