Arkivbild från Kiruna där HSB vill bygga lägenheter i Ahos park, invid Jägarskoleområdet. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

HSB Norr växer så det knakar

Gruvornas expanision har ökat efterfrågan
1:08 min

HSB Norr växer så det knakar i länet. På bara några år har medlemsantalet ökat med fler tusen och den kooperativa organisationen har nu drygt 22 000 medlemmar.

Bostadbristen i Norrbotten har nog inte ungått någon och Mikael Andreasson säger att föreningen kan tacka gruvboomen till stora delar för sin expansion.

– Det är en jätterolig trend. Jag har varit här i fem år och det har hänt extremt mycket. Reser man runt bland övriga föreningar i Sverige så ser man stora skillnader. Vi växer allt mer för varje år, säger Mikael Andreasson som är affärsutvecklare på HSB.

HSB Norr har nu växt till den sjunde största HSB-föreningen i landet och finns idag representerad i Luleå, Piteå, Boden, Kalix, Haparanda, Gällivare och Kiruna.

Det har gjort att övriga HSB-föreningar i Sverige fått upp ögonen för Norrbotten.

– Vi är trendsättare. Många HSB-föreningar besöker oss för att se hur vi jobbar eftersom vi är unika då vi finns på så många orter i vårt län, jämfört med andra som kanske bara finns på två, säger Mikael Andreasson.

Närmaste nyproduktionen planeras i Luleå, Gällivare och Kiruna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".