Snok. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Snokar efter snok i Norrbotten

Har snokarna i Norrbotten dött ut?
4:03 min

Finns det snokar i Norrbotten? Den frågan ställer sig Norrlands herpetologiska förening som nu vill ha hjälp av allmänheten med att få svar på frågan.

Förr var snokan vanlig längs Norrlandskusten men nuförtiden är det ovanligt att se en snok. Enligt Norrlands herpetologiska förening finns den nordligaste bekräftade snoken i Galtström, Västernorrland.

För att få reda på hur det egentligen är med snoken vill föreningen nu få in rapporter om hur långt norrut snokarna finns.

En anledningen till att det inte är så vanligt med snokar längre är att det inte finns några bra platser för de att föröka sig på.

–  Förr fanns det gödselstackar där de kunde lägga ägg för där var det varmt och snokarna överlevde. Men nuförtiden finns nästan inga gödselstackar längre vilket gör det svårt för snoken att föröka sig, berättar Jonas Arvidsson från Norrlands herpetologiska förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".