1 av 4
En av slagbyttorna placerades ut på Floras kulle i Luleå. Foto: Sara Blix/ SSAB.
2 av 4
Leif Holmström, Luleå kommuns tekniska förvaltning Park & natur. Foto: Sara Blix/ SSAB.
3 av 4
En av de fem slagbyttorna som numer pryder Floras kulle och Södra hamnplan i Luleå. Foto: Sara Blix/ SSAB.
4 av 4
Leif Holmström, Luleå kommuns tekniska förvaltning Park & natur. Foto: Sara Blix/ SSAB.

Stålet pryder Luleå

Stålbolaget SSAB pryder Floras kulle och Södra hamnplan i Luleå. Tidigt imorse smyckades de två platserna i centrala Luleå med stål i form av fem stycken slaggbyttor.

Varje bytta är två meter hög och två meter vid med en vikt på 6 ton. Tre av de ska pryda parken med blommor.

– Luleå är en järnstad så det naturligt att ta kontakt med SSAB. Det blir nu en höjning av den tidigare blomsterrabatten med de stora "krukor", berättar Leif Holmström, arbetsledare på tekniska förvaltningens avdelning Park och Natur i ett pressmeddelande.

Även Södra hamnplan som nu rustas upp kommer att ha en känsla av stål. Dit har SSAB skänkt plåt som klippts till och kapats för att utgöra kanter och skyltar.

Sedan tidigare finns SSAB:s stål på fler ställen runt om i Luleå.

I Kronans skulpturpark finns ett flertal skulpturer, liksom i skateboardparken Steelpark på Örnäset med ett flertal stålkonstruktioner, samt i Notviksrondellen där skulpturen "The opposite sphere" eller i folkmun kallad "Rostbollen" placerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".