Slutförhandling om Ekfors elnät

"Vi vill äga så vi vet vad vi har"
2:33 min

Idag meddelade Ekfors krafts konkursförvaltare Hans Andersson han beslutat sig för att inleda slutförhandlingar med Övertorneå kommun för en försäljning av Ekfors Krafts elnät.

Ett föravtal om ett köp av elnätet har ingåtts mellan konkursboet och Övertorneå kommun. Parternas gemensamma avsikt är att ett slutligt köpekontrakt kommer att undertecknas under juni månad.

Planeringen är att Övertorneå kommun kommer att tillträda och överta ansvaret för elnätet vid årsskiftet 2013/2014.

Hans Andersson skriver i ett pressmeddelande: "Konkursboet ser det som en god sak för elkunderna att elnätet nu får en lokalt förankrad och långsiktig ägare".

Ett aktiebolag kommer att bildas för att sköta driften av elnätet. Kommunen blir majoritetsägare i detta bolag. Den kommunala driftsbudgeten påverkas inte av detta, utan det blir bolaget som sköter driften av elnätet.

Bolaget kommer att stå som låntagare för att betala köpesumman 72 miljoner kronor. Det grundläggande aktiekapitalet kommer dock att tas från kommunala medel.

Men enligt kommunalrådet Roland Kemppainen (S) är ambitionen att ingen höjning av de fasta nätavgifterna kommer att ske under de närmaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".