Turismföretagen är inte förberedda på klimatförändringarna

Turismföretagare i norra Sverige har en låg beredskap för att anpassa sin verksamhet till ett varmare klimat. Det leder till en ökad utsatthet för en bransch som är viktig för utvecklingen i Sveriges norra regioner. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.

Det är turismforskningsinstitutet ETOUR som tittat på turismföretagare i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland och deras långsiktiga förmåga att överleva.

Många företag är starkt säsongsberoende och av vinterturism, både stora och mindre företag.

Klimatförändringar är en långsiktig utmaning för de företag som är aktiva på vintern med en verksamhet som inte är mobil. Men en anpassning till ett varmare klimat förekommer inte bland undersökta norrländska turismföretagen.

I avhandlingen framkommer också att nya turismföretag bidrar till sysselsättningen i tidiga skeden och att den sammanlagda sysselsättningen i företag som överlever på lång sikt ökar med tiden, trots att många företag upphör.

Med sin avhandling blir Patrick Brouder Skandinaviens första doktor i turismvetenskap.

Han menar att synen på turismen som näring blir allt mer positiv och att branschen kan stärkas genom mer medvetna samarbeten med lokalsamhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".