1 av 13
Joel Kjellgren visar upp en av de 10 000-tals dataserverar som finns i hallen. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
2 av 13
Facebooks platschef i Luleå, Joel Kjellgren och Tom Furlong, director of site operations, i serverhallen. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
3 av 13
Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
4 av 13
Facebooks serverhall i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
5 av 13
Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
6 av 13
Stora fläktar kyler Facebooks servrar i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
7 av 13
Hårda restriktioner i Facebooks serverhall i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
8 av 13
300 meter lång och 30 000 kvadratmeter stor är serverhallen på Porsön. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
9 av 13
Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
10 av 13
Facebooks serverhallar i Luleå invigs av Tom Furlong. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
11 av 13
Luleås kommunalråd Karl Petersen invigningstalar. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
12 av 13
Tummen upp under Facebooks invigning i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
13 av 13
Klicka på bilden för större grafik

Facebooks serverhall i Luleå igång

Rundvandring i Facebooks nya serverhall i Luleå
6:38 min

I dag invigdes Facebooks nya serverhall på Porsön i Luleå. Häng med P4 Norrbotten på en rundvandring i den gigantiska anläggningen!

Facebooks nya serverhall i Luleå, den första utanför USA, invigdes i dag.

Anläggningen visades upp för medierna under eftermiddagen, och ett 30-tal representanter för tidningar, radio och tv från flera länder deltog.

Under visningen deltog bland annat högt uppsatta representanter från Facebook och en representant från näringsdepartementet.

Vid en kort presentation före rundvandringen i serverhallen hölls flera korta tal i en samlingssal. Luleås kommunalråd Karl Peterson talade om satsningens betydelse för hans kommun.

Marita Ljung från näringsdepartementet sade att hon är stolt över vad Sverige kunnat erbjuda, som fått Facebook att välja Luleå. Hon pekade bland annat på att Sverige har en mycket hög nivå på sin bredbandsutbyggnad.

Flera höga chefer från Facebook fanns på plats i Luleå för att delta vid invigningen. Ingen ville ge några som kommentarer om förra veckans avslöjande att USA:s regering övervakar internetanvändare, bland annat via Facebooks servrar.

I ett uttalande tillbakavisar Facebooks grundare Mark Zuckerberg uppgifterna:

– Facebook är inte, och har aldrig varit, del av något program för att ge USA:s eller någon annans regering direkt tillgång till våra servrar.

Marita Ljung sade att Sverige sätter den personliga integriteten högt och att Facebooks serverhall i Luleå lyder under svenska lagar.

Serverhallen har testkörts en tid men togs i drift på allvar på onsdagen, enligt Joel Kjellgren, serverhallens chef.

Tanken är att datahallen i Sverige ska serva Facebooks europeiska användare. Men uppgifterna lagras samtidigt på annat håll, en säkerhetsåtgärd om något tekniskt fel skulle slå ut Luleåservrarna.

– Vi har alltid data på annat håll, så användarupplevelsen påverkas inte. Vi lägger aldrig alla ägg i en korg, säger Joel Kjellgren.

Facebook har sedan tidigare två datacentrum, båda i USA, vilket torde innebära att uppgifter från svenska konton också lagras i USA.

Det här är Facebooks serverhall i Luleå

Den serverhall som invigts är till hälften fylld med utrustning. Den andra hälften ska fyllas på med servrar allt eftersom.

Facebook har möjlighet att uppföra ytterligare två hallar på området i närheten av Luleå tekniska universitet. Om och när de ska byggas är inte bestämt, enligt Tom Furlong, vice chef för nätjättens serveranläggningar.

Ett 50-tal personer arbetar just nu i serverhallen. När hela hallen tagits i drift kan antalet anställda hamna kring 60-70, enligt platschef Joel Kjellgren.

Den jättelika hangarliknande hallen ger ett science fiction-artat intryck med sin massiva mängd servrar i långa korridorer utan en människa i närheten. (TT)

Mer om serverhallarna

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".