Foto: Karl-Axel Juntti/Sveriges Radio.

EU-förslag kan tvinga små flygplatser att stänga

"Ingen regional flygplats går runt utan stöd"
1:34 min

De små, regionala och kommunalt drivna flygplatserna hotas av ett nytt förslag. EU vill att det offentliga stödet tas bort. Det kan bli dödsstöten för många flygplatser i Sverige.

Ralf Lundberg, vd för Arvidsjaurs flygplats och medlem i styrelsen för Sveriges regionala flygplatser, tycker att det statliga stödet för regionala flygplatser snarare borde höjas.

– Det finns ingen flygplats idag, förutom de statliga flygplatserna som Swedavia driver, som går runt. Alla måste ha ett visst tillskott av kommunala medel, säger han.

EU-kommissionen vill att det offentliga stödet till de regionala flygplatserna fasas ut till år 2023. Man anser att det statliga och kommunala stödet till de små flygplatserna indirekt gynnar lågpris-flygbolagen.

– Det är av konkurrensskäl som EU-kommissionen vill begränsa offentligt stöd. Det handlar förmodligen i grund och botten om att de små lågprisbolagen gynnas och att EU vill ha lika villkor på alla flygplatser.

Men förslaget är bara ett utkast än så länge, och vad gäller länets tre regionala flygplatser i Pajala, Gällivare, och Arvidsjaur, så kan de komma att omfattas av ett undantag.

– Områden som blir isolerade, eller där det inte finns tillgång till snabbtåg, ska inte omfattas av de nya reglerna. Men då är ju frågan vad som räknas som ett isolerat område, säger Ralf Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".